perjantai 31. heinäkuuta 2015

Koulutunti Rautalammilla


 27.-30.7. tehtiin Nooran kanssa pieni retki Rautalammille, kun oltiin suunniteltukin sitä jo jonkun aikaa. Aluksi meillä ei ollut edes erikoisempia suunnitelmia muutamalle päivälle, mutta juuri vähän ennen matkaa pistin Tiinalle viestiä, että jospa keskukselle pääsisi jollekin tunnille. Ja pääsihän sinne, saatiin valita ihan vapaasti mille tunnille mentäisiin. Laitoin meidän nimet tiistain klo. 18 koulutunnille, missä oli vähiten porukkaa. Siitä tulikin kivasti ohjelmaa tiistaille.

Kaikki matkustaminen sujui hyvin sekä Rautalammille että takaisin päin. Olin suunnitellut meneväni toisellekin tunnille keskiviikkona, mutta silloin aamupäivällä tuli vettä niin paljon, että kenttä oli ihan uima-allas. Maneesiin ei siis myöskään pääse remontin takia, joten kaikki tunnit peruttiin. Onneksi sää oli sentään maanantaina ja tiistaina oikein hyvä, että päästiin sentään yhdelle tunnille. Muuten käveltiin paljon, näpsittiin kuvia ja sen sellaista. Alempana kerron tarkemmin koulutunnista ja postausta saa nyt värittää aivan sekalaiset kuvat, mitä otettiin.


 Tuntilistassa mun ratsuna luki Hildy ja Nooralla Kerttu. Oli mukava päästä Hildyllä taas pitkästä aikaa, kun en muista yhtään milloin olisin mennyt sillä viimeeksi koulua. Hoidettiin hevoset rauhassa valmiiksi, kun oltiin tultu niin ajoissa tallille. Kun kaikki ryhmäläiset olivat valmiina, niin mentiin pihalle nousemaan kyytiin. Meidän ryhmä oli ihan sekalainen, joten yhtä tiettyä tasoa ei ollut.

Suunnattiin kentälle ja asennettiin aluksi korvanapit. Alkuverkaksi tehtiin perus ympyröitä ja sitten siirryttiin kolmikaariselle. Yritin koko ajan pehmitellä Hildyä oikealta, kun se oli aivan kiinni ohjassa. En meinannut aluksi saada tammaa taipumaan kunnolla oikealle, joten kaaret tuntuivat epätasaisilta. Tehtiin muutaman askeleen käyntisiirtymiset suoristuksiin. Ne auttoivatkin paljon ja vähitellen Hildy tuli paremmin avuille ja pehmeni myös oikealta.


 Seuraavaksi viimeisen suoristuksen käynnistä piti nostaa laukka. Hildy meinasi tapansa mukaan arvailla nostoa, mutta sain kuitenkin melko rauhallista käyntiä ennen sitä. Kun vaan muistin pitää napakan tuntuman siirtymisten läpi niin laukkakaan ei noussut turhan vauhdikkaasti. Aina en vaan tätä muistanut vaan ohjat meinasivat luistaa käsistä, milloin mentiin vähän häslästi. Kaikkiin raviosuuksiin olen kuitenkin tosi tyytyväinen, kun Hildy tuntui niin pehmeältä suusta. Vaihdettiin suuntaa ja tehtiin kolmikaarista siirtymisineen ja laukannostoineen myös toiseen suuntaan.

 Noora & Gabi

 Tähän toiseen suuntaan eli vasemmalle laukannostot meinasivat olla hätäisempiä, eikä Hildy malttanut kävellä rauhassa. Työstin sitä jonkin aikaa kunnes parani vähäsen. Otin lopuksi vielä kerran uudestaan kun muut saivat jo lopettaa. Nosto ja laukkapätkä olivat ihan hyvät, joten lopetin harjoituksen siihen. Mä en vaan ikinä osaa istua kunnolla Hildyn laukassa, se on jotenkin tosi hassun tuntuista selkään. Jatkettiin vielä vähän laukkaharjoituksia ja tultiin seuraavaksi yksitellen lävistäjälle laukassa. Keskellä piti siirtyä tarkasti kartioiden välissä raviin. En onnistunut ihan hirmuisen hyvin tässä tarkkuudessa, kun siirtyminen meinasi usein venyä parilla askeleella. Kerran olin taas ihan liian ajoissa, kun Hildy ottikin pidätteen nopeasti läpi.


 Pari kertaa onnistui ihan kivasti, kun vaan sain itseni kunnolla sinne satulaan laukan jälkeenkin, enkä jäänyt ohjiin kiinni. Tehtiin sitten kunnon loppuravit ja Hildy liikkui edelleen oikein kivasti. Tunti oli kiva! Erityisesti olen tyytyväinen siihen, että sain tamman kulkemaan näinkin hyvin vaikka viime kerrasta oli aikaa. Molemmilta puolilta sain sen läpi, vaikka ainakin mun kanssa Hildy pyrkii aina olemaan enemmän vasemmalla. Huomasi kuitenkin myös tämän kesätauon ratsastuksesta, kun meinasi vähän vanhempia ongelmia olla mukana tunnilla. Sitä en kyllä ihmettele yhtään, etten päässyt istumaan kunnolla satulaan laukassa, koska en ole onnistunut siinä ikinä Hildyn kanssa. Noorakin tykkäsi paikasta ja Kertusta ja niillä meni myös hyvin!

Tästä jo vähäsen alkutuntumaa syksyn ratsastukseen, kohtahan se koulu taas alkaa. Tuntiryhmät on jo tehty ja omalta osaltani tunnit jatkuu samalla tavalla kuin keväällä, eli viikottain vuorotellen yksi ja kaksi tuntia. Molemmat tunnit ovat vielä loistavaan aikaan klo. 19-20, eli ei ole hirveää kiirettä koulusta tallille!
 

2 kommenttia: