sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Estevalmennus - jarrut hukassa


 Viime maanantaina osallistuin jälleen Antti Jauhiaisen estevalkkuun ja ratsuksi sain Lillin, millä olenkin nyt mennyt kaikista eniten viime aikoina. Valmennuksen pääaiheena oli tällä kertaa hyvin tiukat käännökset ja myös muutamia erikoisempia esteitä oli, kuten kapea muurisarja. Esteet pysyivät aika matalina, kun keskityttiin enemmän teihin ja tarkkuuteen. Ensin verryteltiin hevoset kaikissa askellajeissa ja Lilli liikkui hyvin eteen. Pistinkin tällä kertaa kannukset jalkaan varmuuden vuoksi, koska tamma oli jo ollut aikaisemmin päivällä töissä. Sitten, niin kuin aina, tultiin aluksi kaikki myöhemmin radassa olevat tiet yksitellen läpi.

Kaikesta postauksen materiaalista kiitokset Tiialle!

 Ensin pari yksittäistä hyppyä pienelle pystylle, mitkä onnistuivat molemmat hyvin. Sitten myös toiseen suuntaan pari hyppyä okserille ja hyvin mentiin yli, varsinkin ekalla kerralla tuli oikein kiva lennokas pomppu. Seuraavaksi mentiin aina kaksi kerrallaan innareita, joita oli siis kaksi eri päissä maneesia. Molemmat tultiin kahteen kertaan ja ensimmäisellä kerralla koko kierros onnistui hyvin, toisella laukka vaihtui aina vääräksi innarin jälkeen, mutta hypyt oli kuitenkin kivoja. 

Innarien jälkeen lähdettiin treenaamaan tiukkaa kurvia okserille, mikä näkyy alhaalla kuvassa. Tultiin oikeassa kierroksessa uraa pitkin, mistä käännettiin tiukasti esteelle. Ensimmäisellä kerralla kaarros onnistui ihan hyvin, mutta askel esteelle ei sopinut, kun Lilli ei lähtenyt pohkeesta tarpeeksi eteen. Toinen kerta sujui paljon paremmin.


 Sitten tultiin kapea muurisarja pari kertaa, miltä piti mennä vielä yhdelle pystylle. Vaikka näin ei saisi ajatella, niin olin ihan varma, ettei päästäisi ekalla kerralla yli sarjasta. Kieltohan sille sitten tuli, mutta seuraavalla kerralla päästiin kaikista yli, vaikkakin meno oli vähän epävarmaa sekä satulan ala- että yläpuolella. Kuvistakin huomaa, että istun jotenkin takertuneen näköisenä tossa sarjalla. Sarjan jälkeen tultiin viidellä askeleella pystylle, ehkä vähän kovaa, mutta askel osui.

Sitten vielä viimeinen harjoitus ennen rataa oli tulla A-päädyn kavaletit, keskellä oleva pinkki porttieste, mistä kaarros C-päädyn kavaleteille. Vähän kuin S-kuvio siis, mutta viimeisiltä kavaleteilta piti kurvata tiukasti vasemmalle. Tämä kaarros tuntui heti aluksi helpommalta, koska vastassa oli seinä, joten kaarre ei voinut mitenkään venyä. Mun eka kerta meni ihan sähläksi. Ekat kavaletit ja pinkki ihan hyvin kyllä ylitettiin, mutta vikoille kavaleteille tultiin liian kovaa, askel ei sopinut ja lähdin esteiden jälkeen vielä väärään suuntaan, eli oikealle.


 Toisella kertaa edelleen turhan kovaa vauhtia, mutta ihan hyvin kuitenkin yli kaikista esteistä. Kolmas kerta olikin sitten ylivoimaisesti paras. Hypyt kohdilleen, väleihin sopivat kuusi askelta ja meno näytti muutenkin siistimmältä. Sitten vaan lopuksi tultiin kaikki kaksi kertaa rata. Mun olisi tosin kannattanut tulla vain kerran, tai ainakin radat olisivat voineet vaihtaa järjestystä, koska ensimmäinen rata meni sata kertaa paremmin kuin viimeinen.

Ekalla kerralla siis ylitettiin kaikki esteet hyvin, vain viimeiseltä innarilta putosi yksi puomi. Askeleet osuivat jokaiselle esteelle kuitenkin kohdalleen ja tempo oli hyvä. Kaikki tiukat kurvitkin onnistuivat, laukat vaihtuivat oikein yms. Rata tuntui kaikinpuolin tasaiselta ja sujuvalta.


 Toinen rata ei sitten tosiaankaan mennyt niin hyvin. Ensimmäiselle esteelle kurvi onnistui, muurisarjalle tultiin pohjaan ja niin myös seuraavalle pystylle. Kapealle pystyllekään hyppy ei onnistunut, Lilli oli hirmuisen vahva edestä, eikä mun yritykset ratsastaa vielä yksi askel ennen estettä meinannut millään onnistua. Kapealta okserille linja oli kuitenkin hyvä, mutta sitten homma levähti ja mentiin taas muurisarjasta ohi. Vaikka oltiin ylitetty se jo monesti aikaisemmin. Itse taisin sitten vähän matkustella. Sen ainakin huomasin, että Lillin kanssa pitää olla todella tarkkana etenkin vasemmalta puolelta, koska tamma on oikeastaan aina pyrkinyt ohi vasemmalta kun se on kieltänyt mulla, johtuen varmaankin siitä, että vasemmalla silmällä se näkee paremmin.

 Tultiin uudelleen muurisarja ja nyt ihan hyvin yli, mutta askel ei taaskaan sopinut seuraavalle pystylle. Innareille kaarros meni turhankin tiukaksi, mutta yli päästiin. Pinkille hyppy osui taas kivasti, mutta vauhti kiihtyi sitten ihan liikaa sen jälkeen ja viimeinen innari ylitettiin aika sählästi. Sen jälkeen kaarros vasemmalle kuitenkin hyvin.


Olihan tuossa toisessakin radassa useampi hyvä kohta, mutta en ole läheskään niin tyytyväinen siihen kuin aikaisempaan rataan. Lilli oli aina välillä valkun aikana tosi vahva edestä, mutta kaikista eniten lopussa. Pidätteet eivät meinanneet mennä sitten millään läpi. Kannuksilla hyppääminen tuntui kuitenkin paremmalta kuin ilman, joten ehkäpä käytän jatkossakin Lillillä aina kannuksia. Yleisesti valmennus sujui siis hyvin, eikä tullut sentään enempää kieltoja kuin ne kaksi. Suunnitelma oli, että en olisi kirjoittanut tähän postaukseen niin paljoa, kun kaikki tehtävät näkyy kuitenkin videolla, mutta kirjoitinpa näköjään kuitenkin.. :D

Koosteesta tulikin tälläkertaa aika pitkä, mutta se sisältääkin ihan kaiken mitä tehtiin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti