maanantai 23. marraskuuta 2015

Mestaruudet

21.11. Koulukisat

Mestaruudet ovat takana päin ja yleisesti koko viikonlopusta jäi erittäin hyvä fiilis! Lauantaina aloitettiin koulukisoilla ja tällä kertaa mulla oli ratsuna Typyn-Taika, eli Lipponen. Menin sillä vähän aikaa sitten toisen koulutunnin ja tamma osoittautui hirmuisen kivaksi! Se tuntui aivan erilaiselta kuin silloin joskus alkusyksystä ensimmäisellä tunnilla. Päätin sitten toivoa ainoastaan sitä kisoihin ja sen sain. Menin Lipposella vielä viimeisen koulutunnin ennen kisoja ja sekin meni tosi hyvin.

Lauantailta ei ole mitään materiaalia, koska kuvaajia ei ollut. Meitä oli muutenkin harvinaisen vähän kisaamassa. Rata olisi ollut niin kiva saada videolle, mutta ei voi mitään. Onneksi sentään saa pöytäkirjan aina mukaan. Lipposella starttasi myös toinen ratsastaja ykkösluokassa, joten mä vain siinä odottelin ensin maneesituvassa, kävin sitten vaihtamassa kisavaatteet ja siirryin maneesin takaovelle odottamaan.

 Lipponen sunnuntain estekisoissa

Lipponen oli aluksi pelännyt tuomarin päätyä, mutta onneksi se ei pelännyt enää myöhemmin. Verkassa tamma tuntui heti oikein kivalta. Pari kertaa piti ratsastaa vähän kovemmilla otteilla tuomarin pöydän ohi ennen kun Lipponen unohti kyttäämisen. Olin ensin ajatellut, että peruutusta täytyy treenata oikein kunnolla, kun en ollut koskaan peruutellut tammalla. Se osoittautui kuitenkin todella helpoksi, Lipponen peruutti heti kun pyysin, suoraan ja tahdikkaasti.

Suurimmaksi ongelmaksi huomasin laukkalävistäjät. Radassa kun piti tehdä kaksi kertaa lävistäjä keskilaukalla, siirtyä ennen kirjainta takaisin harjoituslaukkaan ja sitten vasta raviin. Tiesin, että harjoituslaukkaosuus ei tulisi onnistumaan, vaan siirryttäisiin heti raviin. Siksi päätinkin ratsastaa koko lävistäjät vaan eteen. Piti keskittyä myös siihen, että Lipponen ei vetäisi itseään ihan etupainoiseksi siirtymisissä. Se kun tuppaa olemaan välillä hyvinkin kova suusta.

 Väliin vähän kuvia tältä päivältä


 Sitten rataan. Se meni kokonaisuudessaan äärimmäisen tasaisesti ja huomattavan paljon paremmin, mitä aiemmat saman tason radat Lillin tai Riston kanssa. En ollut koskaan mennyt tätä rataa, joten sekin oli positiivinen juttu. Uusia ratoja on niin kiva aina koittaa! Kerrankin osasin myös jopa odottaa tulokseksi ainakin yli 55%. Heikoiten suoriuduin keskiravi- ja -laukkalävistäjistä, mutta niissäkään numerot eivät mennet kuitenkaan alle 5,0. Keskikäynnistä sain 6,0.

Parhaiten radassa menivät ravivoltit, sekä kolmikaarinen. Kaikki ne menivät tahdikkaasti, mutta taivutusta olisi tarvittu enemmän. Laukkatehtävissä parissa kohtaa olisi pitänyt saada Lipponen aktiivisemmaksi takaa, mikä kyllä tuntuikin selvästi selkään. Sekä alussa että lopussa tultiin pituushalkaisijalle suoraan. Lipponen pysyi myös koko ajan ns. pidäte-peräänannossa, niin kuin tuomari on pöytäkirjaan kirjoittanut. Radasta tulikin sitten paljon paremmat prosentit mitä osasin edes odottaa ja tultiin neljänsiksi! Luokassa palkittiin kaksi.

 
Askellajit (vapaus ja säännöllisyys): 6,0
Lennokkuus (eteenpäinpyrkimys, askeleen joustavuus, selän jäntevyys ja takaosan työskentely): 6,0
Kuuliaisuus: 6,0
Ratsastajan asento, istunta ja apujenkäytön moitteettomuus: 6,5
Oikeiden teiden seuraaminen: 6,0

149,5p / 59,80%

Tahdikasta ja tarkkaa esittämistä. Laukassa tarvitsee voimaa taakse. Pidäte-peräänanto.


 22.11. Estekisat

Sunnuntaina vuorossa esteet ja lähdin ensimmäistä kertaa 90cm radalle. En tiedä olisinko muuten mennyt, mutta päätin pistää valmennus ja kilpailukurssille tavoitteeksi puhdas 90cm, koska on noita 80cm ratoja jo tullut mentyä niin monta puhtaasti. En kyllä uskonut, että mua voisi vielä joskus kisoissa jännittää niin paljon, mitä eilen jännitti. Esteet olivat vaan 10cm "normaalia" isompia, kisaajia mun kanssa oli vain kolme, mutta en tiedä, joku siinä vaan jännitti.


Ratsuna mulla oli siis jälleen Risto, mitä toivoinkin ensimmäisenä. Hevoseen luotin täysin, koska Risto nyt hyppää mistä vaan, mutta enemmän huolestutti se miten itse pysyisin siellä kyydissä mukana. Odottelin taas pitkän aikaa, kun Ristolla meni toinen ratsastaja 80cm luokassa. Pystyin siinä katsomaan hyvin askelmääriä väleihin. Verkassa Risto tuntui ensin kovin vahvalta edestä, mutta parani siinä pikkuhiljaa.

Ensin oikeaan kierrokseen otettiin muutamia hyppyjä pienemmälle pystylle. Tulin pari kertaa vähän liian lähelle. Sitten este nostettiin oikean kokoiseksi, ja sille tuli ihan hyviä hyppyjä. Vasemmalle okserille otin pari hyppyä. Molemmat ihan hyvin, mutta itsestäni vaan tuntui etten osannut olla siellä hypyissä mukana. Olihan ne paljon pyöreämpiä kuin Iitan hypyt, Ristolla en ollut koskaan edes hypännyt näin korkeita esteitä.


 Rata alkoi todella hyvin, heti ekalle pystylle ponnistuspaikka osui juuri kohdilleen. Väliin yritin saada seitsemän ja onnistuinkin, mutta kakkoselle tultiin hieman lähelle. Kolmonen ylittyi ihan hyvin, mutta sen jälkeen tulikin radan sählin osuus. Sarjalle en saanut askelta osumaan yhtään, lähdettiin a-osalle todella läheltä. Siinä moni hevonen olisi varmasti kieltänyt, mutta Risto lähti kiltisti hyppyyn. Yritin saada vain sen yhden askeleen väliin, mutta laukka ei venynyt yhtään ja räpellettiin väliin kaksi miniaskelta. Aika taidokasta. :D

Sarjan jälkeen mulla oli pasmat vähän sekasin, taidettiin olla ristilaukassakin. Tiesin, että seuraavalle olisi pitänyt tulla viidellä, mutta siinäkään en onnistunut. Videolta katsottuna ei tultukaan silti yhtään niin lähelle vitosta, mitä muistelin. No, sählääminen jatkui vielä kuudennelle. Mielestäni hyppypaikka oli ihan ok, mutta Risto vetikin sellaisen loikan, että esteen jälkeen keikahdin ihan kunnolla eteen. En onneksi yhtään niin pahasti kun vuosi sitten Iitan kanssa. Este oli okseri, niin ehkä olisi pitänyt saada hyppypaikka vähän lähempää.


 Onneksi meno muuttui sitten paremmaksi. Seiska ylitettiin hyvin, vaikka sitä olin vähän pelännyt kun este oli niin hassussa kohdasssa. Lähdin siis uusintaan ja hurvittelin kasille. Sain otettua jonkin verran kiinni, kun huomasin että askel ei taas sopisi niin hyvin, mutta hieman läheltä hypättiin silti. Risto nosti hyvin etupään, mutta veti sitten kuitenkin takajaloilla puomin mukaan. Ysi oli sama este, missä mulla oli mennyt aiemmin tasapaino, mutta nyt ylitettiin se paljon paremmin. 

En yrittänyt enää ollenkaan ratsastaa aikaa, kun yksi este oli kuitenkin tullut jo alas ja tiesin, että jos en vaan saisi hylkyä niin olisin kuitenkin toinen. Olin nimittäin viimeisenä radalla eikä meitä ollut kuin neljä. Tulin siis kymppi-okserille rauhassa ja siihen sainkin ponnistuksen osumaan ihan kohdilleen. Se olikin paras okserin ylitys koko radassa. Viimeinen uusinnan este oli sarja ja siihen olen erittäin tyytyväinen. A-osalle lähdettiin hyvästä paikasta, joten myös b-osa oli helppo.

 Osa kuvista © Tiia

 Viimeisiltä esteiltä jäi siis tosi kiva fiilis. Tällä kertaa oli niin päin, että perusradalla sähläsin, mutta uusinta oli hyvä, kun viimeeksi oli juuri toisin päin. Tosin, perusrata alkoi todella hyvin. Onneksi sarjakin tuli vielä toisen kerran ja mentiin se sujuvasti, kun ekalla kerralla meno oli niin hirveää. Heti radan jälkeen siirryin palkintojenjakoon toiselle sijalle. Sijoitus ei tuntunut mitenkään erityiseltä, koska meitä tosiaan oli vain neljä 90cm luokassa ja Risto oli kuitenkin pelastanut mut niin monesta kohdasta radalla.

Onneksi sain tällä kertaa radasta videon, sillä niin kuin yleensä, niin ei meno näytä videolta yhtään niin pahalta miltä se aina välillä tuntui selkään. Mieliala nousi siis heti kun katsoin radan läpi. Se mun valmennus ja kisakurssin tavoite ei kuitenkaan nyt toteutunut, kun se yksi puomi tuli uusinnassa alas, mutta eipä tuo haittaa. Ensimmäiseksi 90cm suoritukseksi olen ihan tyytyväinen tähän!

Videosta kiitos Maisalle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti