torstai 15. tammikuuta 2015

Issikoita ja laukanvaihtoja

Viime sunnuntaina mittari näytti olevan jossain -20 paikkeilla ja kun kävin ensin pyörällä tallilla hakemassa kamoja Sahalaa varten, niin jäädytin ihan naaman ja koko pään, kun tuulikin vielä aika paljon. Ei siinä mitään, lämmittelin jonkin aikaa tallilla sosiaalitiloissa ja odotin Tiiaa kun se oli myös mennyt tallille jo aikasemmin. Poljettiin sitten kämpän kautta sinne Sahalaan, missä kaikki muut olivatkin jo puunaamassa poneja.

Kaikki olivat valinneetkin jo kenellä menisivät ja minulle jätettiin Dropi. Sillä olinkin mennyt kerran aikaisemmin, mutta en ihan kunnolla muistanut millainen tapaus oli kyseessä. Dropia harjattiin jo, joten mä menin puunaamaan Hnyfiliä, joka olikin aika lumen peitossa. Menin ratsastamaan vasta toisessa ryhmässä, koska oltiin Tiian kanssa tultu vähän myöhässä paikalle.

Sahalan ratsastuskuvat © Reetta Harjunen

 Kentällä - niin kuin meille oltiin annettu ohjeeksi - työstin Dropia ensin hyvän aikaa käynnissä. Poni oli herkkä suusta, joten yritin pitää kädet vakaana ja pehmeinä. Se myös punki helposti enemmän vasemmalle, niin kuin edestä päin otetuista kuvista huomaa, joten yritin myös pehmitellä oikeaa puolta. Tein parit pysähdykset ja avoa molempiin suuntiin. Avotkin olivat helpompia vasemmalle, mutta myös oikealle tuntui ihan hyvältä.

Sitten menin myös tölttipätkiä, missä oli vähän ongelmia ponin pään nostamisessa. Jos en saanut sitä kunnolla ylös, ei tullut myöskään tölttiä. Dropilla oli myös olympiat toisessa, joten en ihan hirveästi halunnut ottaa kädellä. Vaihdettiinkin ohjat sitten isoimpiin renkaisiin ja sen jälkeen varsinkin lopuksi sain oikein hyvin ponille selväksi sen, pitikö mennä tölttiä vai ravia. Ravasin lopuksi vähän pidempään ja sitten loppukäynnit. Eikä tullut edes kylmä vaikka olin ensin ihan varma siitä!


Keskuksella olisi oikeasti ollut tällä viikolla kaksi tuntia, mutta maanantaina maneesin katolla oli sen verran lunta, että tunnit peruttiin. Tiistaina kuitenkin jatkui ihan normaalisti, joten eilen meidän ryhmällä oli puomitunti. Vähän yllätyksenä mun nimi luki listassa Konstan kohdalla, mutta oli kyllä mukava päästä menemään ruunalla toisenkin kerran. Haettiin ensin Katan kanssa hevosia sisälle ja sitten menin hoitamaan Konstan.

Tunti oli enemmänkin koulu/puomitunti, mutta se ei haitannut yhtään. Aluksi oli aivan hakemista, miten sillä Konstalla oikein ratsastettiin ja hevonen itse oli myös aika pinkeänä varsinkin oven kohdalla. Yritin vain keksiä sille mahdollisimman paljon tehtävää. Mentiin mm. keskiympyrällä käynti-ravi ja ravi-laukka siirtymisiä ja pikkuhiljaa meidänkin meno alkoi näyttämään rennommalta. En muistanut yhtään millainen laukka Konstalla on, mutta se oli kyllä niin mukavan tuntuinen, että olisin voinut vaan laukkailla ympäriinsä pidemmänkin aikaa.. :D

Tunnilta kaikki materiaali © Janika Niskanen

Laukkaa oli myös helppo säädellä, joten sain katsottua askelia puomille ihan hyvin. Videoista tosin huomaa, että pidän käsiä ainakin omaan silmään vähän hassusti, mutta ainakaan siitä ei sanottu mitään. Tehtiin siirtymisiä myös toiseen suuntaan ja sitten lopputunti harjoiteltiin vaihtoa puomilla mikä oli pikkuisen irti maasta.

Tämän harjoituksen aikana Konsta vasta alkoikin tuntumaan kivalta selkään. Ennen puomia piti aina ohittaa ovi, mikä oli vähän jännää, mutta hyvin sain silti lähestyttyä. Ensimmäiseltä puomilta toiselle oli kolme askelta, mihin sain tulla melko lyhyessä laukassa ja tämä onnistui hyvin. Vaihdot myös tulivat joka kerta, mutta itse tein vähän liian suuren numeron siitä vaihdosta. Piti siis keskittyä tahdin säilyttämiseen myös vaihdon jälkeen.


Tehtiin vaihtoja ensin vain yksi kerrallaan, mutta sitten myös samassa tehtävässä molempiin suuntiin. Ekalla kerralla tämä onnistui hyvin, vähäsen vain taas vauhti kiihtyi vaihtojen jälkeen. Viimeisellä kerralla ensimmäinen vaihto onnistui hyvin, mutta sitten onnistuin hävittämään toisen jalustimen jalasta, joten jatkoin tehtävän loppuun yhdellä. Askel ei sopinut vaihtopuomia edeltävälle puomille, mutta siitä sain taas jatkettua sujuvat kolme ja vaihto onnistui ihan hyvin. Sen jälkeen loppuverryttelyt, missä tuli taas sellainen tunne, että olisi voinut jatkaa vaikka kuinka kauan! Tunnilla kuski oli välillä vähän hukassa, hevonen oli hieno ja loppuraveissa meno alkoi näyttämään jo ihan jopa ratsastukselta.

 Ensi maanantaina onkin estevalmennus, en vielä tiedä yhtään kenellä sinne menen. Siitä kuitenkin sitten seuraavalla kerralla!

Janika otti myös vähän videoita, mistä kokosinkin pienen koosteen tunnista. Tässä näkyy nyt vain pari puomin ylitystä ja pari vaihtoa, mutta halusin jakaa nämä täälläkin. Kiitos Janikalle näistä materiaaleista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti