torstai 19. maaliskuuta 2015

Estevalmennus & estetunti

 Maanantaina lähdin Antin estevalkkuun kisahevosella Lillillä, ja olin ensimmäisessä ryhmässä klo. 16.30. Meitä oli vain neljä ratsukkoa, joten oli mukavan pieni ryhmä. Valmennuksessa ei ollut mitään erityistä pääteemaa, maneesissa oli sarja, innari, pieni pysty ja kaksi okseria. Verkattiin itsenäisesti askellajit läpi ja otettiin muutama verkkahyppy pienemmälle ristikolle. Valmennuksesta sain videolle viimeisen radan, mikä menikin aika hyvin!


 Hypättiin kolmen askeleen sarjaa, minkä jälkeen viisi askelta pinkille okserille. Jossakin vaiheessa siltä jatkui vielä kaarros toiselle okserille. Nämä kaksi okseria nousivat alkutunnista koko ajan ja olivatkin viimeisellä kerralla aika massiivisen näköisiä. Korkeutta oli arviolta n. 90cm. Jokainen hyppy oksereille osui hyvin kohdalleen ja itsekin pysyin suhteellisen hyvin mukana, esteen jälkeen piti vain keskittyä pitkiin jalkoihin ja että pääsisin syvälle satulaan.

Tultiin myös innaria, siltä vinottain pienelle pystylle miltä jatkettiin jälleen neljällä askeleella pinkille okserille. Ensimmäisellä kerralla arvioin linjan vinolle pystylle ihan väärin ja tulin esteelle liiankin vinosti, jolloin Lilli päätti ohittaa esteen. Tulin uudelleen ja kaikki esteet ylittyivät hyvin.

 Kiva screenshot muuten, mutta Iitan pää vähän huonontaa näkyvyyttä... :D

 Viimeiseksi tultiin siis rata, mihin kaikki aiemmat tehtävät sisältyivät. Rata näkyykin kokonaan tossa videolla, siinä on ensin vain yksi pätkä toisesta tehtävästä. Ekalle pienelle pystylle ei osunut askel, tai ajattelin Lillin hyppäävän vähän kauempaa, mutta ei hypännytkään. Selvittiin kuitenkin hyvin yli ja loppurata sujui mukavan tasaisesti. Sarjalle sain tehtyä tosi hyvän tien, paikat osuivat kohdalleen ja Lilli liikkui reippaasti, niin kuin liikkui koko valmennuksen.

Videosta kiitos Katjalle! Tuntikuvista kiitos Ainolle!

 Sitten tämän viikon tuntiin, missä mentiin myös esteitä. Oli kiva saada kunnon estetreeni ennen kisoja, mutta myös joku koulutunti olisi voinut vielä olla omalta osaltani. Viime koulutunti Lillillä meni hyvin, mutta ravissa työstämiseen olisi ollut vielä tarvetta. No, verkassa sitten vaan työstämistä.

Tunnilla oli myöskin kaikkea sekalaista: pari pystyä ja okseria, kuuden askeleen linja ja askeleen sarja. Katsoin heti aluksi, että aurinko paistoi ihanasti linjan esteille mikä voisi hämmentää hevosta. Tultiin pitkää lähestymistä pystylle ja sille tuli muutamat hypyt aika pohjaan. Sitten hypättiin okseria miltä jatkettiin sille linjalle. Varauduin siihen, että Lilli kieltäisi ekalla kerralla toiselle esteelle. Yritin ratsastaa väliin sen kuusi askelta, mutta poni ei oikein lähtenyt, joten paikkakaan ei ollut ihan paras vikalle esteelle. Kielto sille tulikin. Seuraavalla kerralla epävarma hyppy, mutta yli mentiin ja kehuin tammaa paljon.


 Sitten tultiin sarjaa, miltä jatkettiin kaarre keltamustalle pystylle ja siltä vielä toiselle pystylle. Tämä tie oli aika vaikea, ja ekalla kerralla en ollut keltamustalta jatkamassa heti toiselle pystylle, jolloin kaarre vähän levähti. Muilla kerroilla meni vähän paremmin. Sarjalta vaihtui aina laukat, mutta joka kerta taidettiin tulla pohjaan. Tultiin myös sellaista tietä, missä oli tiukka kurvi pystyltä okserille. Okserille tuli pari kivaa hyppyä ja siltä jatkettiin keltamustalle pystylle, jolle ei tuntunut kertaakaan tulevan mitään erityisen hyvää hyppyä.

 Selitys päällä, mutta poni on hieno

Lopuksi tultiin taas rata, ihan hienosäätäen pienillä esteillä. Hienosäätö ei kyllä oikein onnistunut mun osalta, kun rata ei tuntunut mitenkään siistiltä. Jotkut esteet ylittyivät hyvin, varsinkin toinen okseri, mutta useimmille tultiin jälleen pohjaan. Kyseenalaistin siinä jo vähän Tiinaakin, joka sanoi, että meni ihan hyvin. Tultiin me sitten onneksi vielä radan kuusi viimeistä estettä. Nyt katsoin tarpeeksi ajoissa sarjalla ja kaikki esteet ylitettiin hyvin. Vaikka okserille tultiin taas lähelle, niin olin paremmin takana satulassa enkä lähtenyt kippaamaan eteen.


 Noniin, seuraavaksi sitten kisoihin. Lauantaina on estekisat, sunnuntaina koulu. Pitää vaan yrittää mennä rentona, että näkisi ehkä esteille paikkoja paremmin kuin nyt tällä viime tunnilla. En kyllä ymmärrä mitä mä ajattelin, kun menin pistämään noin paljon vaatteita päälle tunnille. Kun aurinkokin alkoi sitten paistamaan kunnolla, niin tuli ihan hirveän kuuma.. Mutta seuraavaksi kirjoittelen sitten kisoista jotakin sitä tahtia mitä nyt ehdin. Ensi viikolla kun alkaa koeviikko mikä jatkuu sinne pääsiäiseen asti..

Hyvä heppa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti