lauantai 28. maaliskuuta 2015

Kisakauden aloitus

Viime viikonloppuna tuli aloitettua vuoden 2015 kisaaminen. Mun kisakausi tosin ainakin alkaa nyt aika epäaktiivisesti, koska niihin helmikuun kisoihin en päässyt ja nyt seuraavat mahdolliset kisat on vasta toukokuussa. Kuitenkin, viime viikonloppuna oli sekä este- että koulukisat ja molemmissa starttasin Lillillä.

 Lillin harja joskus viime viikolla ennen nyppimistä

Lillin harjaa nypin jo viime viikolla joku päivä ja siitä lähti hirveä kasa jouhia. Silti sain huomata, että se oli liian paksu ainakin jostain kohtaa, kun tein sykeröitä sunnuntaina. Mutta siis lauantai lähti käyntiin sillä, että jaettiin toimihenkilötehtävät ja rakennettiin esterata maneesiin. Kisat alkoivat n. klo. 13:00 40cm luokalla. Olin nostamassa puomeja kaksi ensimmäistä luokkaa, koska Lillillä meni myös toinen ratsastaja 70cm luokassa, joten mun ei tarvinnut laittaa hevosta.

70cm luokan jälkeen nostelin esteitä ja menin sitten hakemaan kisaratsua. Lilli oli heti menossa kun pääsin selkään ja kun aloin ihan kunnolla verkkaamaan, niin tamma tarjosi kovin mielellään laukkaa. Pidätteet eivät meinanneet aluksi mennä läpi ollenkaan, myöhemmin paremmin. Ajattelin, että Lillillä tosiaan on virtaa, niin työstin sitä laukassa aika paljon.


 Verkkaesteinä olivat nro. 6 ja 9, pysty ja okseri. Lilli liikkui reippaasti esteelle tultaessa, mutta sitten vauhti meinasikin aina hyytyä esteelle. Pystylle tuli ihan ekaksi kielto, kun taisin vähän vaan matkustella estettä kohti. Seuraavaksi se putosi pari kertaa, johtuen varmaankin liian löysästä laukasta. Kun sain onnistuneen hypyn niin jätin siihen ja sitten toiseen suuntaan hypyt okserille onnistuivat hyvin. Lilli halusi edelleen kovasti laukata, mutta tuntui sitten kumminkin aina välillä laukkaavan tosi löysästi.

 Laatukuva videolta ja vielä ikkunan läpi

 Lähdin radalle vasta ihan viimeisenä, ei kiva paikka mutta enpä ole pitkään aikaan vikana lähtenyt. Rata on kahta ensimmäistä estettä lukuun ottamatta videolla, koska kuvaaja ei tainnut olla ihan kartalla missä vaiheessa olin menossa. Eka este ylittyi muistaakseni ihan hyvin; katsoin seuraavalle, askel osui jne. Sitten toisena esteenä oli sininen pysty missä alla täytteitä, jotka olivatkin kai vähän jänniä Lillin mielestä. Vauhti vaan jotenkin tyssäsi esteelle, vaikka ei oikeastaan tuntunut selkään pahemmin, että Lilli alkaisi kyttäämään estettä.

Kielto tuli siis toiselle, mutta ei kun ympyrälle vaan ja esteestä sitten puhtaasti yli. Kolmannelle esteelle, pinkille okserille tuli radan paras hyppy ja myös neljäs ylittyi hyvin; Lilli lähti vähän kauempaa niin kuin halusinkin. Vitoselle taas hyppy tuli ihan pohjaan, mutta sen Lilli ylitti kuitenkin kiltisti ja vaikka kutoselle tultiin vähän epämääräisillä laukoilla, niin siitä siististi yli.


 Sitten oli perusrataa jäljellä enää sarja. En ole muuten tainnut ikinä mennä rataa, missä perusradan viimeisenä olisi sarja! Mutta siihen hypyt osuivat ihan hyvin kohdilleen ja mun suoritus oli sitten siinä. Toki harmittaa se yksi kielto, olisi vaan pitänyt olla napakampana menossa, mutta kun yleisesti miettii niin aika hyvin ensimmäisiksi estekisoiksi Lillin kanssa.

Radan jälkeen talutin loppukäynnit ulkona ja hoidin Lillin sitten pois. Piti käydä hakemassa vielä sen fleece maneesista kun unohdin sen sinne laidalle. Kun tamma oli saanut vällyt niskaan, niin suunnistin takaisin maneesiin katsomaan isompia luokkia. Kun kaikki olivat menneet, niin esteradan raivaus ja kouluaidat tilalle. Aitoja väsättiinkin jonkun aikaa, mutta saatin me ne viimein siististi pystyyn.

Ratavideo alkaa siis vasta kolmannelta esteeltä. Videoista kiitokset Tiialle ja Katjalle!


 Sunnuntaina sitten koulukisat ja niistä nyt ei ole mitään kovin tähdellistä kerrottavaa. Taisin saada huonoimman pöytäkirjan mitä olen koskaan saanut, tai ainakin yhden huonoimmista. Ihan ensimmäisistä koulukisoista, missä suoritin perusmerkkiä Rebellä, taisi tulla vielä vähän huonompi. Ihan samanlailla sitä ei ehkä voi verrata C-ratojen pöytäkirjojen kanssa, mutta jos katsoo sitä niin, miten B-radalla kuuluisi kulkea niin ei kyllä läpi päästy, eikä mikään ihme.. :D

Lillillä meni taas sama ratsastaja mun lisäksi kun lauantaina, joten hän laittoikin Lillin suurimmaksi osaksi kuntoon. Menin tekemään lopuksi vain sykeröt valmiiksi, mutta ne eivät onnistuneet sitten yhtään. Törröttivät joka suuntaan eivätkä meinanneet ensin pysyä kasassa.. Vein pöytäkirjoja ekan luokan ja huolehdin ruusukkeista, sen jälkeen pistin kisakamat päälle ja hain taas ratsun edelliseltä ratsastajalta.

 Melkein koko rata suoritettiin näin..

Verkassa Lilli kulki jännittyneenä kouluaidoissa, enkä saanut sitä oikein missään vaiheessa paremmaksi. Porukkaa alkoi tulemaan niin paljon, että siirryin maneesin taakse. Kävin vielä vähän ennen luokan alkua aitojen sisällä, mutta ei onnistunut paljoa sen paremmin. Lähdin taas viimeisenä, joten piti odottaa jonkun aikaa. Kun pääsin maneesiin sisälle, niin verryttelin vielä kaikissa askellajeissa ja sitten vasta Lilli alkoi tuntumaan todella hyvältä.

Laukkasin voltilla jonkun aikaa ja samassa meno oli ihan rentoa ja pystyin lyhentämään laukkaa vaikka kuinka paljon. Sellaiseksi kun olisi saanut hevosen radallakin. Viimeisenä siirryin radalle, ja meno oli miltei alusta loppuun ihan jännittynyttä eikä yhtään sellaista, kuin B-radoilla kuuluisi olla. Tuntui myös ihan hirveältä selkään, ainoat pienet rennommat kohdat oli käyntipätkällä ja pieniä pätkiä laukassa.


 Kaiken tämän epätasaisen ja jännittyneen menon lisäksi mulle tuli totaallinen blackout yhdessä vaiheessa. Menin ihan sekaisin, kun ajattelin laukkojen alkavan jo, mutta olin väärässä suunnassa, vaikka ensin tuli pysähdys keskellä. Tuomari sitten muistutti, mitä pitikään tehdä, aika hyväntuulisen kuuloisesti. Tämä käynti-pysähdys-käynti osuus olikin sitten paras koko radasta, ainoa 6 siitä pöytäkirjaan.

Käynnissä Lilli onkin varsin helppo saada rentoutumaan, mutta harjoitusravissa en sitten millään onnistu siinä. En vaan saa istuttua tarpeeksi hyvin satulaan ja Lilli jännittyy tästä tosi herkästi. No mutta, kuten muutamat sanoivat myöhemmin niin olisi se voinut tästä vielä paljon pahemminkin mennä. Toivottavasti tästä olisi nyt vaan kuitenkin suunta ylöspäin.


 Sitten vielä vähäsen viime tunneista. Toivoin Lilliä maanantain tunnille, koska ajattelin jos saisin kohotettua mielialaa surkean kouluradan jälkeen. Työstettiin mm. loivia väistöjä, peruutuksia, voltteja ja ympyröitä. Väistöt onnistuivat välillä tosi kivasti ja peruutukset tuntuivat myös tarmokkailta ja hyviltä. Kevyessä ravissa meno oli myös mukavan rentoa, mutta sitten se harjoitusravi.. Lantio ei vaan tottele, että pääsisin mukautumaan kunnolla Lillin melko pompottaviin askeliin. Tuli kuitenkin parempi mieli tunnista!

Keskiviikkona keskityttiinkin sitten ihan vaan istuntaan harjoitusravissa, mutta hevonen ei ollut ihan sellainen mitä ajattelin. Menin nimittäin ensimmäistä kertaa Ossilla, joka on siis yksityinen mutta nykyään siirtynyt "eläkepäivillään" osittain tuntikäyttöön. En olekaan sitten ollut niin herkän hevosen selässä ikinä. Ihan erilainen tapaus kun kaikki muut tuntihevoset keskuksella! Tehtiin ensin vähän etuosakäännöksiä kulmissa ja suurin osa tunnista työstettiin istuntaa keskiympyrällä. Piti oikein korostaa lantion liikettä ravissa kevyessä istunnassa. Tässä onnistuin hyvin, mutta kun piti istua siellä satulassa niin ei onnistunut kun vain ajoittain.


Tehtiin myös laukka-harjoitusravi siirtymisiä, mutta useampaan kertaan jouduin keventämään ravipätkät, kun Ossi olisi vaan halunnut laukata. Ei siinä mitään, mä olisin myös voinut vallan mainiosti vaan laukata - sen verran ihana ruunan laukka oli - mutta kun tehtävään kuului myös ne ravisiirtymiset. Pari kertaa mun siirtymiset meinasivat olla mallia normaali laukka - superlyhyt laukka.. Sain onneksi sitten muutamia hyviäkin pätkiä harjotusravissa. Tuli sitten sellainenkin heppa kokeiltua, en olisi ihan heti uskonut, että pääsisin Ossin selkään näin pian! Mukava ja hieno tapaus, mutta omat taidot eivät kyllä riitä ihan noin herkän hevosen ratsastamiseen. :D

Oli muuten todella keväisen näköistä täällä päin maanantaina..

2 kommenttia:

  1. Moi! Kun teit videon siitä StarHillStablen rippileiristä. Niin oliko silloin siellä hevosta nimellä Salsa frá Starhillstable

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Mun mielestä kyseistä ponia ei ollut siellä silloin, mutta en tosiaan tunne hyvin Starhill Stablen hevosia, joten jos haluat kysyä enemmän niin ohjaan sinut tänne blogiin: Soldier On :)

      Poista