sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Ulkotakajalka alle

 Vaikka tunneilta en ole edelleenkään saanut kuvia, niin teki mieli tulla kirjoittelemaan varsinkin maanantain koulutunnista tänne. Viikon päästä on kisaviikonloppu ja hevoset sinne ollaan jo päätetty, mä starttaan sekä koulu- että estekisoissa tällä kertaa Lillillä! Menen 80cm ja K.N. Special luokat.

9.3.

Maanantain tunti oli ainakin omasta mielestäni ihan huippu! Tehtävät - tai oikeastaan vain se yksi päätehtävä oli todella kiva ja tunti muutenkin mukavan erilainen. Ratsuksi tunnille sain Lillin. Tunnilla keskityttiin lähinnä vain yhteen ainoaan pieneen, mutta silti niin hirveän suureen asiaan - ulkotakajalkaan. Koko tunti ratsastettiin hevosen ulkotakajalkaa alle suurien takaosakäännösten ja käynti - laukkasiirtymisien avulla. Tunnin aikana ei ravattu muuta kuin loppuravit.

Tätä oli hauska väkertää :D

Alkuverryttelyjen aikana Lilli tuntui mielettömän hyvältä selkään, jotenkin aivan erilaiselta mitä yleensä aikaisemmin. Edelleen se pelasi kuolaimella jonkin verran, mutta tuli muuten todella hyvin ohjalle ja liikkui myös eteenpäin suhteellisen hyvin pohkeesta. Toisaalta, en olekaan mennyt tammalla koulua vähään aikaan ja olen viime aikoina saanut kuitenkin paremmin kiinni oikeanlaisesta tuntumasta. Tehtiin ensin pitkille sivuille minikokoisia voltteja, joista pikkuhiljaa muokattiin takaosakäännöksen tyyppisiä. Ymmärsin, miten ne piti tehdä, mutta ihan heti en saanut haluamaani reaktiota Lilliin. Kun sitten sain annettua apuja oikein ja vaikutettua siihen ulkotakajalkaan, niin tuntui kyllä selkäänkin ero selvästi.

Käännöksistä laukkaan siirtymiset onnistuivat hyvin, melkein joka kerta siltä askeleelta miltä halusinkin laukan nousevan. Laukasta takaisin käyntiin oli hankalampi, se kun juuri onnistui vasta sitten kun hevosella oli se ulkotakajalka kunnolla alla. Aluksi mulle tuli useampi raviaskel väliin, mutta koko ajan parani ja sitten sainkin usean siirtymisen melkein suoraan käyntiin. Lilli oli myös pari kertaa pysähtymässä heti käyntisiirtymisen jälkeen, mutta pidin sitten vain pohkeen napakasti kiinni niin jatkettiin käynnillä.


Lopuksi vielä työstettiin laukkaa molempiin suuntiin suurella keskiympyrällä ihan samalla ajatuksella, kuin tehtiin niitä takaosakäännösten tyyppisiä. Ensin oikealle en istunut keskellä hevosta, vaan olin vähän kaatumassa sisälle ja seuraavaksi jo liikaa ulkona. Lilli kuuntelee herkästi istuntaa, joten se pyrki ajoittain oikomaan ja kulki jännittyneemmin. Kun sain itseni keskelle satulaa ja laukan tasapainoon, niin meno muuttui hetkessä ihan erilaiseksi. Lilli rentoutui ja tukeutui ohjalle, sekä kulki juuri sitä reittiä mitä halusinkin. Sitä laukkaa olisi taas voinut jatkaa vaikka kuinka kauan, mutta paras oli lopettaa kun sain mentyä melko pitkän pätkän hyvältä tuntuvaa laukkaa. Vasemmalle onnistui vielä paremmin ja sain laukan tasapainoiseksi useamman kerran pitkiksi pätkiksi.

Suoritettiin vielä loppuravit ja Lilli haki hyvin alas. Tämä tunti oli ehdottomasti onnistunein, mitä olen tammalla mennyt ja ainakin tästä jäi nyt hyvä fiilis koulukisoja varten. Ennen kisojahan mulla on vain estevalmennus ja yksi estetunti, joten tässä oli koulutreenaus ennen kisoja. Lillillähän olen aikaisemmin mennyt yhdet koulukilpailut melkein tasan vuosi sitten, 16.3. Eli kisakokemuksia ei paljoakaan ole kertynyt. En ole tammalla hypännytkään koskaan mitään suurempia esteitä, mutta nythän sen sitten näkee millainen tamma on esteradalla.

16.3.2014

 11.3.

Keskiviikkona vuorossa oli puomitunti mihin sain Kertun. Viime koulutunti tamman kanssa meni ihan hyvin, mutta nyt taas tuntui heti tunnin alussa, että en saa yhtään kiinni siitä miten sitä ratsastetaan. Ratsastin aluksi ihan niin, miten ratsastin Lilliäkin, mutta Kerttu ei kyllä rentoutunut juuri yhtään. Puomeja oli pituushalkaisijan suuntaisesti keskellä maneesia ja niiden välissä pujoteltiin tehden muutaman askeleen väistöjä. Ensin käynnissä, sitten ravissa.

Kerttu väisti oikein mukavasti, mutta pitkien sivujen laukkapätkät tuntuivat aika hirveiltä selkään. En vaan ikinä opi istumaan siellä Kertun laukassa. Tultiin lopputunti C-päädyn ympyrällä olevaa puomia. Ensin normaalisti, toisella ympyrällä vaihdettiin laukka. Ajattelin heti, että laukanvaihdot tulisivat olemaan hankalia, ne kun yleensä on Kertun kanssa aika vaikeita. Yksikään vaihto ei onnistunut koko tunnin aikana, kerran etupää vaihtui puomin jälkeen. En saanut annettua riittävän suuria apuja oikeaan aikaan. Tyytyväinen olen kuitenkin siihen, että näin useammin kuin ennen askeleen puomille ensimmäisellä ympyrällä.

 Kerttu 30.4.2014
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti