keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Juoksutusta ja pysähdyksiä


11.10.

Maanantaina Anna kävi maastoilemassa rennosti Masalla, ja eilen ponin ohjelmassa oli vuorossa juoksutus kun Noora pääsi taas tulemaan. Päädyttiin kahdella ohjalla juoksuttamiseen, koska se on vain niin paljon tehokkaampaa ja ponia saa kontrolloitua myös ulkopuolelta, joka estää paremmin myös Masan yritykset peruuttaa juoksuttajasta pois päin. Tätä se on kuulemma aina vähän yrittänyt tehdä, mutta ainakaan toistaiseksi ruuna ei ole meidän juoksuttamisten aikana koettanut kuin kerran per kerta.

Oltiin nyt vaihteeksi vähän kauempana pihasta juoksuttamassa. Sillä ei tosin ollut mitään merkitystä, Masa meni hyvin samalla tavalla miten aina. Se pysyi melko hyvin ympyrällä, liikkui eteen, eikä tosiaan yrittänyt kuin kerran peruuttaa ja kääntyä, ihan lopussa vasta. Alkukäynnit Noora ohjasajoi ympäri peltoa. Sitten Masa sai ravata ympyrällä vähän hitaammin aluksi molempiin suuntiin vertyäkseen.


 Seuraavaksi pyydettiin ponilta tarmokkaampaa ravia ja se totteli hyvin. Ensimmäistä kertaa testattiin myös vähän lisäyksentynkiä ja ne menivät oikeasti paljon paremmin mitä olin jotenkin ajatellut. Ravissa näkyi ainakin muutamaksi askeleeksi selvä pidennys, takajalat näyttivät polkevan hyvin alle ja työntävän ravia eteen. Muutaman kerran Masa näytti vähän ihmettelevän käskyä lisäykseen ja kuin "juoksi pakoon" venyttämättä paljoakaan ravia, mutta ylivoimaisesti suurin osa kerroista saatiin juuri se reaktio kuin oltiin haettu ja poni sai kyllä paljon kehuja.

Lisäyksiä otettiin tietysti kumpaankin suuntaan. Lopuksi vasemmalle ne olivatkin ehkä kaikista parhaimpia, kun Masa rentoutti vielä niskaansa ja otti paremmin selän käyttöön. Lopuksi vielä otettiin laukannostoja. Oikealle nousi tosi hyvin, pari kertaa poni aloitti tai vaihtoi ristille, mutta kokonaan puhtaitakin tuli. Viime kerralla ei taidettu saada ollenkaan puhdasta oikeaa, tai ainakin ihan vain hetkeksi. Vasempaan Masa tarjosi muistaakseni kerran väärän, muuten vähän ristiä ja ihan puhtaitakin nostoja saatiin.


Lisäysten ja laukannostojen aikana Masa meinasi ihan innostua ja vähän saatiin rauhoitellakin sitä. Niin energisenä ponin näyttämä ravi oli kyllä ajoittain todella irtonaista ja mukavan näköistä. Loppuun vielä hetki ravailua ja sitten taas ohjasajoa pellon ympäri. Kaikin puolin meni siis paljon paremmin meidän viime juoksutukseen verrattuna. Silloinkin Masa oli kyllä hyvä, mutta nyt kun vähän vaadittiinkin vielä enemmän niin saatiin esille entistä kivempia pätkiä sekä etenkin laukkaosuudet onnistuivat huomattavasti paremmin.

Kuvista nyt on aina paha sanoa, mutta tässä kun on niin samasta kohtaa kuvat alkuravista ja lisäyksestä, niin kyllähän tuossa ravin pituudessa huomaa selvästi eroa.

Koosteessa näkyy vähän kaikkea mitä tehtiin. Lisäyspätkiä kuvasin muutaman, videolla viimeinen vasemmalle on onnistunein. Pätkän vasempaa laukkaakin sain kuvattua, muuten en paljoa kerinnyt kun täytyi olla sen verran vahvasti mukana pitämässä laukkaa yllä.


12.10.

Tänään Noora meni Masalla jälleen ihan kunnon koulutreenin pellolla. Olin vähän suunnitellut mitä ne voisivat harjoitella ja alkuverkkojen jälkeen Noora testasi peruutusta muutaman kerran. Itse olen Masan kanssa peruuttanut pari kertaa aiemmin, en tiedä oliko se silloin ponille vasta ihan uusi juttu. Luulen ainakin niin, koska sen verran hämmentynyt ruuna oli käskystä ja sillä meni hetki tajuta mitä pyysin. Noorakin sai tänään ottaa aika vahvasti edestä, sillä Masa kyllä selvästi siirsi painoaan heti taakse, mutta ei ottanut askelia siihen suuntaan. Poni ei kuitenkaan myöskään hermostunut sen suuremmin, jäkitti vain jonkin verran kuolainta vastaan ja näytti melko hölmistyneeltä ajoittain. :D

Kuitenkin, ensimmäiset askeleet mitä Masa mihinkään suuntaan aina tarjosi, oli sitten taakse ja suurien kehujen myötä se tuntui tajuavan idean. Sellaiset parin askeleen peruutukset olivatkin sitten jo viimeisillä kerroilla ihan hyviä. Treeniä treeniä vaan. Noora aloitti ravityöskentelyn ja haki ensin ravin tahdin rauhalliseksi suurella ympyrällä.


 Sitten Noora harjoitteli pysähdyksiä ravista. Tämä oli eka kerta kun näin miten Masa niihin reagoisi, itse en ollut vielä koskaan koittanut. Saatiin sitten molemmat todeta, että hyvinhän ne pysähdykset onnistui! Masa ei painanut juurikaan kättä vasten, pysähtyi sekä lähti myös liikkeelle miltei heti. Taisi lähteä pari kertaa ilman yhtäkään käyntiaskelta välissä. Niissä ei siis ollut sen suurempaa ongelmaa.

Kun pysähdyksiä oltiin otettu kumpaankin suuntaan, oli välikäyntien vuoro ja sen jälkeen laukkatehtävä. Tai no, sellainen määrittelemätön tehtävä riippuen siitä miltä Masan laukka tuntui. Otettiin vasen ensin, se nousikin hyvin. Noora jatkoi laukkaa vähän pidempään, kun poni tuntui vähän tahmealta. Pari suurehkoa volttia onnistui hyvin. Oikealle laukka nousi myös melko hyvin, mutta Masa rikkoi raville pari kertaa. Kun Noora sai vielä hyvän laukkapätkän oikealle kera onnistuneen voltin, niin siihen oli hyvä lopettaa ja sitten oli loppuravien aika.


 Masan vasen laukka vaikuttaa vähän voimakkaammalta kuin oikea. Se tuntuisi liikuttavan paremmin koko kehoaan vasemmassa laukassa. Noora ratsasti lopuksi vielä vähän eteen-alas suuntaisesti ja poni venytti kaulaansa ihan hyvin. Tämän rankemman treenin jälkeen vuorossa olisikin sitten jotain vähän kevyempää, luultavasti huomenna kun Anna taitaa päästä ponia liikuttamaan. Kieltämättä tässä on itselläkin jo kauhea halu päästä ratsastamaan kunnolla, vääntämään koulua ja testaamaan Masaa maneesilla. Jokunen viikko kuitenkin vielä menee käden kanssa, ei voi mitään....


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti