maanantai 5. lokakuuta 2015

Ihan hyvin ja tosi hyvin


Koulukilpailut 3.10.

Pitkästä aikaa taas kunnon kisaviikonloppu takana ja tällä kertaa mulla oli molempina päivinä ratsuna Risto. Erityisesti odotin estekisoja, koska ruuna on ollut niin hyvä kaikilla estetunneilla, mutta koulukisojakin oli kiva mennä koittamaan. Lauantai lähtikin heti kiireellä käyntiin kun piti saada kasattua pitkän radan kouluaidat maneesiin. Nämä olivat tosiaan mun ensimmäiset pitkän radan kisat ja oli kyllä kiva kun oli niin paljon tilaa radalla! Niin, aamusta oli vielä pari tuntiakin ja Risto meni juuri viimeisellä, joten en ehtinyt koskea sen harjaan ollenkaan. Onneksi ehdin sitten ennen omaa suoritustani väsätä ihan onnistuneen ranskiksen.


 Oli muuten oikeasti ihan hirveä kiire, kun aikataulustakaan ei ottanut oikein selvää koska kaikki välitauot otettiin pois. Ristolla meni toinen ratsastaja ekassa luokassa ja luokkien välissä otettiin ruuna hetkeksi karsinaan, että sain tehtyä hyvin letit harjaan. Siinä koitin hetken ihan paniikissa väkertää ranskanlettiä, kun useimmat muut olivat jo verkkaamassa ja lähdin itse jo neljäntenä. Sitten oli kyllä valtava helpotus kun Tiina tuli talliin kertomaan, että luokka alkaisi vasta puolen aikoihin ja kello oli tasan. Ehdin siinä letittää otsaharjankin epämääräiselle sykerölle ja hengähtää vähän.

Ehdin myös verkata ihan tarpeeksi, kauheasti en viitsinyt mitään erikoista tehdä kun Risto oli ihan jees koko ajan. Yritin tosin saada sitä jonkinlaiseen pyöreämpään muotoon, mutta kuten arvasin, niin sain sitä rennommaksi vain vasemmalle ajoittain. Koulutunteja olen Ristolla mennyt siis vain yhden, eikä sekään mennyt mitenkään erityisen mahtavasti. Tiesin, että en tulisi saamaan ruunaa B:ssä vaadittavaan muotoon radallakaan, mutta keskityin kaikista eniten radan muistamiseen ja muuhun tarkkuuteen.

Ratakuvat © Veera Miettinen

 Rata meni todella tasaisesti ja suoritin kaikki tehtävät oikeassa askellajissa ilman rikkoja sekä sain tehtyä ihan tarkat tiet. Radan muistaminen oli myös todella helppoa ja tykkäsin siitä, että pitkällä radalla oli niin paljon tilaa ja isompia teitä. Pöytäkirjaan huomautuksia on tullut lähes ainoastaan siitä, että hevonen ei kulje peräänannossa ja myös joissakin kohdissa vaadittiin enemmän tarmokkuutta. Numeroita on 5, 5,5 ja yksi 6:kin löytyy pitkin ohjin mentävästä kaaresta. Yhteensä vaivaiset 54,091%, mutta läpi päästiin enkä ollut edes viimeinen! Eniten itse tykkäsin volttikahdeksikosta sekä vasemman suunnan laukasta. Tämä taisi muuten olla mun ensimmäinen kunnon B-rata Rautalammilla, kun pari k.n.:ää on tullut mentyä.

Askellajit (vapaus ja säännöllisyys): 6,0
Lennokkuus (eteenpäinpyrkimys, askeleen joustavuus): 5,0
Kuuliaisuus: 5,5
Ratsastajan asento, istunta ja apujen käyttö: 6,0
Siistiä ja tasaista esittämistä. Saisi liikkua sujuvammin läpi ohjelman ja paljon pyöreämmässä muodossa. 
 
 Lopputaputukset kivasta suorituksesta.

Estekilpailut 4.10.

Eilen oli estekisojen vuoro ja kerrankin kisat olivat näin päin, kun yleensä koulukisat ovat olleet vikana. Esterataa rakennettiin jo lauantaina ja mä kasasin lähinnä vaan verkkaesteitä ulos. Sunnuntaina aamulla tapahtui sitten radan viimeistely jonka jälkeen hain vaan ratsastuskamat maneesitupaan ja jäin sinne kansliaan kahden ensimmäisen luokan ajaksi. Ristolla meni siis jälleen toinenkin ratsastaja 70cm luokassa. Oli ihanaa olla kerrankin ihan rauhassa maneesituvassa katsomassa kisoja ja ottaa välillä ilmoittautumisia vastaan.

Kun 70cm oli mennyt, niin kävin kävelemässä radan läpi ja menin sitten ulos verkkaamaan. Risto liikkui heti tosi hyvin eteen. Otin ensin yhden hypyn pikkuristikolle, pari pystylle ja sitten pari okserille. Kaikki hypyt menivät ihan hyvin, okserilla lähdettiin ensin tosi kaukaa mutta seuraava hyppy hyvin.

Kuvat © Elsa Hänninen

 Yleensä mua ei ikinä jännitä pahemmin kun olen päässyt hevosen selkään, mutta kun kävelin suoralla maneesin takana ja odottelin omaa vuoroa niin iski jostain syystä kauhea jännitys. Maneesissa ei jälleen ollut mitään odotusaluetta, joten oli mukavasti taas tilaa esteradallakin. Ennen omaa suoritusta sai ottaa hypyn ekalle ja onneksi otin sen, koska este putosi. Älysin pistää enemmän vauhtia ja kun aloitin sitten radan, niin ykkönen ylittyi paljon paremmin. Kakkoselle kiva hyppy, kolmonen ihan hyvin, neloselle kivan ilmava loikka, vitonen ihan hyvin, sarja onnistui ja vikalle vähän pohjaan.

 Kuva alhaalla © Veera Miettinen

 Jatkoin uusintaan ja ensimmäinen este tulikin siinä aika äkkiä, kun oikasin jonkun verran kaarretta. Sain lisättyä vielä vähän vauhtia ja ysille hyppy osui kohdilleen. Käännöksessä seuraavalle olisin voinut olla vähän nopeampi. 10 ja 11 linja meni vähän sähläksi, kun ensimmäiselle pohjaan ja yritin ratsastaa väliin vain kuusi askelta. Se oli kyllä vähän tyhmä päätös kun eka hyppykin oli jo tullut pohjaan. Luulisin kuitenkin, että Risto olisi venynyt kuudestakin askeleesta kun se tuli sen verran lähelle, mutta ruuna otti kuitenkin töpöaskeleen ja ehti silti vielä nostaa jalkansa tarpeeksi nopeasti. Viimeiselle sarjalle sain sitten hypyn lähtemään a-osalle kauempaa ja Risto venyi taas sen verran, että b-osalle hyppy osui sujuvasti kohdilleen.

Äkkiä se rata taas meni, mutta muistin sen oikein hyvin ja kerrankin onnistuin ratsastamaan vähän aikaakin uusinnassa. Kaikki esteet ylitettiin puhtaasti ja tulos riitti lopulta toiseen sijaan! Menin hakemaan vielä ruusukkeen Riston kanssa ennen kun vein sen talliin. Vaikka uusinnassa tultiin parille esteelle tosi lähelle, niin ne eivät jääneet harmittamaan. Olen todella tyytyväinen siihen, että oma katseeni pysyi koko ajan menosuunnassa ja muutenkin jalat melko oikealla paikalla sekä kantapäät alhaalla, vaikka hyppy olisi ollut vähän oudompi. Risto oli myös oikein mahtava, eteni kivasti ja sieti ratsastajan pienet hahmotusvirheet!

Videosta kiitos Maisa Oinoselle!

Pitihän se Ristokin saada vielä johonkin kuvaan ruusukkeen kanssa.

Sitten vielä muutamat itse näpsimäni kuvat 70cm luokan verkasta ja pari isommista luokista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti