perjantai 28. kesäkuuta 2013

Tiistain irtotunti

 Ajattelin kirjoittaa tiistain tunnista milloin menin Mitulla koulua, vaikka mulla ei vielä olekaan kuvia kyseiseltä tunnilta. Tässä on nyt sitten vain vanhoja kuvia, mut toivottavasti ei ole ihan tylsä! Tulin tallille jälleen Annan kyydillä ja katsoin nyt heti ilmoitustaulun missä luki mun nimen perässä Mittu. Lähdin heti harjaamaan tammaa ja sillä oli vähänsen kuivunutta kuraa jaloissa. Käärin melkein heti harjauksen perään ja menin sitten laittamaan kypärän päähän. Kun kaikki olivat käärineet niin mentiin laittamaan varusteet ja oltiin aika ajoissa.

 Päätettiin ratsastaa maneesissa, koska ulkona olisi ihan varmasti paarmat hyökänneet kimppuun. Mitun kanssa en varsinkaan olisi jaksanut kun tamma etenkin ärsyyntyy ötököistä, kesäihottuman kun omistaa.. Vähän kuumempihan maneesissa oli, mutta molemmat ovet pidettiin auki. Pari paarmaahan sinne eksyi, mutta aika hyvin päästiin menemään ilman ötököitä. Alkukäynneissä Mittu oli vähän täpinöissään, katseli molemmista ovista tarkkaan ulos ja vänkäsi pois uralta sisäpuolelle. Hui, että olikin pelottavaa kun molempia ovia pidettiin auki..! :D


Vanhoja kuvia, mut näitä ei oo kuitenkaan täällä julkaistu. :3

 Tunnilla lähdettiin ensin vain tekemään joka toiseen kirjaimeen pysähdyksiä käynnistä. Sitten siirryttiin raviin ja tehtiin pääty-ympyrät molempiin päätyihin. Mun piti tehdä vähän temmonvaihteluja pitkillä sivuilla, että saisin Mittua vähän korkeammaksi. Se kun löntysteli pitkänä matona. Siirryttiin sitten sellaiseen tehtävään, että tultiin L:ästä pituushalkaisijalle, tehtiin sen aikana oikealle voltti, päädystä vasemmalle ja uralle tehtiin kaksi volttia. Toki sai tehdä voltteja enemmänkin, jos välimatka seuraavaan oli lyhyt.

 Mittu nousi onneksi vähäsen sieltä alhaalta ja taipui ihan mukavasti volteilla. Tehtiin sit niin, että sekä voltin alkuun ja loppuun piti tehdä vähänniinkuin liioiteltu puolipidäte, että ravi lyhentyisi pariksi askeleeksi. Pari kertaa aluksi mulla ei tullut raviin juurikaan muutosta, mutta sitten sain Mitun kuuntelemaan ihan hyvin ja sain ravia lyhyeksi lähtö- ja tulopisteissä.




 Sitten siirryttiin käyntiin ja tultiin taas L:ästä pituushalkaisijalle. Siitä lähdettiin ratsastamaan pohkeenväistöä oikealle niin, että määränpää uralla oli vähän ennen M -kirjainta. Mä en tainnut päästä kunnolla siihen kuin kerran, mutta tosi lähelle sentään pääsin joka kerta. En vaan saanut Mittua askeltamaan niin pitkiä askeleita sivulle, muuten mentiin kai ihan hyvin. :p

 Väistön jälkeen piti nostaa heti laukka ja laukata pitkää sivua sen verran, että oli hyvä etäisyys etummaiseen. Laukat nousi tosi hyvin. Jatkettiin väistöt sitten ravissa ja muuten sama tehtävä. Ajattelin siinä vähän, että mitenköhän nyt sujuisi kun viimeeksi raviväistöt Mitun kanssa ei oikeen onnistunut.. Päästiin tuskin metri sivulle. Pari ekaa kertaa menikin aika plörinäksi, mutta sitten sain ratsastettua melko hyvin sivuun. En tosiaankaan päässyt kuitenkaan sinne M:ään, mutta paremmin sentään onnistui kun viimeeksi! Tuntui vaan, että se väistöpätkä meni hirmu nopeasti kun Mitun ravikin on sen verran iso.



 Väistettiin toiseen suuntaankin ensin käynnissä, sitten ravissa ja laukka aina väistön jälkeen. Tähän suuntaan raviväistöt onnistuivat ehkä vähän vielä paremmin. Käynnissä muutaman kerran Mittua härnäsi just iso paarma, kun olin väistämässä ja tammahan keskittyi suurimmaksi osaksi vaan ötökkään. Pidettiin sitten välikäynnit jonka jälkeen jäätiin kaikki L -päätyyn ympyrälle. Yksi kerrallaan lähti laukkaamaan C -päätyyn pääty-ympyrälle. Piti ratsastaa kolme ympyrää peräkkäin. Ensimmäisellä haettiin vain laukkaa, toisella tehtiin yksi laukanlyhennys johonkin kohtaan ja kolmannella kaksi.

 Mulla meni ekan kerran neljä ympyrää, koska sain lyhennettyä toisella ja kolmannella ympyrällä vain yhdet kerrat. Kolmas lyhennys siis vielä puuttui, joten tein neljännen ympyrän. Seuraavalla kerralla sai lähteä lyhentämään heti ekasta. Mä sain lyhennettyä aika hyvin ja Mittukin kuunteli tosi kivasti. Tämä osuus siis meni ehkä parhaiten tunnista. Vaihdettiin suuntaa ja tultiin samaa toiseen suuntaan taas C -päädyssä. Sen jälkeen ravattiin hetki kevyttä ravia ja käveltiin loppukäynnit.

 Mittu oli melko hikinen, joten menin pesemään sen ulos kun Anna tuli pitämään neitiä paikoillaan. Se koitti taas vähäsen rynnätä jo talliin ennen kun olin valmis, koska toisia hevosia ei ollut pihalla. Hyvin sain kuitenkin pestyä ja vein sitten varusteita kuivamaan ja paikoilleen.


Törmäys. :D

2 kommenttia:

  1. mul ois teistä/susta toooosi paljon kuvia.. Haluutko ainakin osan? Jos teen vaik postauksen sua varten nii otat sit sielt, tiedät kyl minne (en heppaa) ;D

    VastaaPoista