maanantai 1. joulukuuta 2014

Banneriohje


Joulukuu on täällä taas ja ensimmäisen päivän kunniaksi ajattelin julkaista yhden spesiaaleista! Vielä ehdin, kun tänään oli taas aika paljon ohjelmaa tallilla. Estetunnista Hildyn kanssa jäi ihan mahtava fiilis, mutta siitä lisää myöhemmin. En ole vielä koskaan tehnyt mitään bannerinteko-ohje postauksia, joten nyt ajattelin toteuttaa yhden sellaisen yhtenä joulukuun spesiaalina. Näytän miten itse teen kaarevan bannerin ja siihen rajatun kuvan, ohjelmana mulla on Gimp 2.8.10. Näiden tekemiseen on varmasti erilaisia tapoja, mutta tässä on nyt yksi sellainen.

Lopputulos

---------------------------------------------------Avaa uusi kuva ja määritä sille sopiva koko, mä käytän aina 1000x400 kokoista. Muista myös laittaa väriksi läpinäkyvä lisäominaisuuksista. Voi sen toki myöhemminkin laittaa osiosta värit -> alfa. Valkoisella taustalla ei tosin ole väliä, jos banneri tulee blogissa muutenkin valkoiselle taustalle.


Mä vedän aina ensimmäisen kuvan kirjastoista suoraan tähän ensimmäiseen tasoon, koska sen läpinäkyvyydellä ei ole väliä ainakaan mun bannereissa. Säädän värit sopiviksi ja ankkuroin sitten tason valikosta taso -> ankkuroi taso.


 Seuraavat kuvat pitää avata valikosta tiedosto -> avaa, että niiden taustan saa läpinäkyväksi. Kun kuva on avautunut uuteen ikkunaan, valitse muokkaa -> leikkaa, mene banneritasoon ja valitse siellä muokkaa -> liitä. Sitten vain asettelet kuvan haluamaasi kohtaan ja muokkaat värin. Sulauta kuvat toisiinsa pyyhekumilla, mikä kannattaa säätää melko isoksi, että kuvien rajat häviää kunnolla.

Lisää samalla tavalla haluamasi määrä kuvia, mutta ota huomioon, että ne sopivat hyvin banneriin sitten, kun teet siitä kaarevan. Mun on ainakin välillä tosi vaikea löytää hyvät kuvat ihan reunimmaisiksi.


 Kun kuvat ovat paikoillaan, niin valitse työkalupakista ellipsivalinta. Sitten vain vedät haluamasi mallisen ellipsin ja muista katsoa, että tason alareuna on ellipsin sisällä. Mä en tonne vasempaan reunaan ole lisännyt vielä yhtä kuvaa, koska siihen päälle rajaan kuitenkin kuvan.


 Kun ellipsi on oikeanlainen, niin valitse jälleen muokkaa -> leikkaa. Banneri siirtyy leikepöydälle ja voit kumittaa kuvaan jääneet ylimääräiset reunat pois. Sitten liität bannerin takaisin kuvaan leikepöydältä ja asetat sen haluamaasi kohtaan. Tätä ellipsileikkausta voi jatkaa vaikka kuinka monta kertaa niin, että olet saanut kaikki haluamasi ylimääräiset kohdat pois.


 Jos haluat taustaa haaleammaksi, niin valitse pyyhekumi ja säädä läpinäkyvyyttä pienemmälle sen verran, miten haaleaksi taustan haluat. Suurenna myös pyyhekumi isoksi, että saat varmasti jokaisen kohdan haalennettua. Mä tein ehkä vähän turhan läpinäkyvän tosta, mutta esimerkkihän tämä vaan on. Tässä olisi valmiina kaareva banneri, mihin vaan tekstit ja se on valmis!


 Jos kuitenkin haluat jotain lisää banneriin, niin rajattu kuva on yksi hyvä vaihtoehto. Silloin täytyy miettiä taustakuvat banneriin niin, että ne tulee järkevästi myös rajatun kuvan alle. Avaa haluamasi kuva uudelle työpöydälle ja valitse alhaalta vasemmalta pieni painike missä on katkoviivaneliö. Tästä kuvaan tulee punainen pikamaski, mistä voit kumittaa pyyhekumilla haluamasi alueen. Tarkkaan rajaukseen kannattaa valita kovareunainen pyyhekumi ja zoomata kuvaa kun rajaa.


Kun olet kumittanut haluamasi alueen, paina pikamaski pois samaisesta painikkeesta mistä sen saitkin. Sitten taas leikkaat kuvan, menet banneritasoon ja liität sen sinne. Vedä kuva haluamaasi kohtaan ja muokkaa värit sopiviksi. Sitten vain ankkuroit tason.


Bannerista puuttuu enää vain otsikko. Valitse tekstityökalu, sieltä haluamasi fontti ja sille väri jne. Siirrä teksti haluamaasi kohtaan, ota siirtotyökalulla tarkasti kiinni kirjaimista ettet liikuta koko kuvaa. Kun teksti on paikoillaan, voit jälleen haalentaa sitä mikäli haluat tai lisätä sille vaikka varjon. Valitse suotimet -> valo ja varjo -> varjo.


Sitten banneri onkin valmis! Muista tallentaa kuva png-muodossa ja valita avautuvasta valikosta tallenna taustaväri- täppi pois. Kiva jos tästä oli jollekin jotakin apua, ja kommentoikaa toki mikäli tykkäsitte ja haluaisitte joskus lisääkin tämän tyyppisiä postauksia. Lähiaikoina kerron täälläkin, että miten kisaviikonlopussa kävi!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti